Soms heb je hulp of advies nodig om een probleem op te lossen. In Nederland kunnen veel organisaties jou helpen. Soms is dit gratis, soms moet je hiervoor betalen. Lees op deze pagina waarvoor je hulp kunt vragen.
Een vakbond behartigt jouw belangen in Nederland. Door het lidmaatschap van de vakbond kan je meebeslissen over de CAO, dus over de arbeidsvoorwaarden. En de vakbond zet zich er ook voor in dat jij krijgt waar je recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij vragen over jouw contract, jouw loon, je werktijden en vragen rondom veilig en gezond werken. Heb je hierover een meningsverschil met jouw werkgever? Probeer dit eerst zelf op te lossen met jouw werkgever. Kom je niet tot een oplossing? Dan kun je hulp vragen aan een vakbond, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een gratis betrouwbare belastingservice. Alleen of samen met je collega’s. De vakbond kan juridische vragen beantwoorden over je contract en je baan en namens jou procedures voeren als dat nodig is.
Ben je nog geen lid van een vakbond? Dan kun je altijd lid worden. Dit geeft je automatisch recht op advies en rechtsbijstand als je een conflict hebt over jouw werk of salaris. De vakbond helpt je graag, dat kan soms zelfs ook in je eigen taal.
Nee, dit is niet gratis. Je betaalt contributie om lid te zijn van een vakbond. De kosten hangen af van jouw leeftijd en inkomen. Ben je geen lid van een vakbond, maar heb je wel een vraag over jouw werk en salaris? Je kunt dan wellicht op jouw werk hulp vragen van een vertrouwenspersoon, de ondernemingsraad (OR) of medezeggenschapsraad (MR).
Heeft u een juridisch probleem? Kijk dan op de website van het Juridisch Loket voor het antwoord op de meest gestelde juridische vragen. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u ook gratis persoonlijk juridisch advies krijgen. Bijvoorbeeld over werk en inkomen, en over wonen. Ga langs bij een van de vestigingen van het Juridisch Loket of bel gratis 0800-8020.
Spreek je geen Nederlands of Engels? Neem bij een bezoek iemand mee die een van deze talen spreekt.
In Nederland zijn instanties gevestigd die de belangen van inwoners en werknemers uit jouw thuisland behartigen. Dit zijn ambassades en consulaten. Een ambassade wordt geleid door een ambassadeur uitjouw thuisland. Deze instanties bieden hulp als je in Nederland in de problemen komt. Bijvoorbeeld als je slachtoffer bent van een misdrijf. Wanneer je in het ziekenhuis bent opgenomen. Of een tijdelijk reisdocument nodig hebt. Ook voor het vernieuwen van jouw identiteitsbewijs kun je er terecht. Lees hier in het Engels wanneer een ambassade jou kan helpen.
Vind je dat de Nederlandse overheid jou niet goed helpt? Dan kun je jouw klacht op twee plekken indienen. In Nederland kan de Nationale Ombudsman onafhankelijk onderzoek doen bij jouw klacht over de overheid. Deze organisatie komt op voor jouw belangen. Heb je een klacht ingediend bij een overheidsinstantie? En kom je niet tot een oplossing? Bij de Nationale Ombudsman kun je een klacht indienen tegen deze overheid. Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Je kunt deze organisatie bellen op telefoon 0800 33 55 555. Dit kan in het Nederlands en in het Engels.
Heb te maken met grensoverschrijdende problemen met een overheidsinstantie in Nederland over EU-rechten? Daarvoor kun je contact opnemen met SOLVIT. Dit kan in jouw eigen taal, bij de SOLVIT van jouw eigen land. Dit kan via het online contactformulier. Het SOLVIT-centrum probeert jouw klacht op te lossen. Dit doen het Nederlandse SOLVIT-centrum en het SOLVIT-centrum van jouw eigen land samen.
Het kan zijn dat jouw werkgever valt onder een collectieve arbeidsoverkomst voor de hele sector. Dit noemen we een cao. Hierin staan vaak regels over de hoogte van jouw loon, vakantie of de opzegtermijnen als jouw werk stopt. Maar ook als je bijvoorbeeld gevaarlijk en ongezond werk moet doen. Deze regels gelden bovenop de standaard wettelijke minimumregels. Klachten kun je melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Wanneer je vragen hebt over arbeidsuitbuiting, dan kan je contact opnemen met Stichting FairWork. Deze organisatie richt zich op de ondersteuning van niet-Nederlandse werkenden in Nederland. Aan de hulp zijn geen kosten verbonden en je kunt anoniem blijven, als je dat wilt.
(020)760 08 09 06 51771249 info@fairwork.nu
Hiervoor zijn in Nederland diverse organisatie. Denk aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze organisatie controleert of jouw werkgever zich aan de wet houdt voor arbeid. Denk hierbij aan de regels over jouw minimumloon, de arbeidstijden en de arbeidsomstandigheden. Heb je bijvoorbeeld een klacht over een te laag loon, slechte werkomstandigheden of jouw werktijden? Meld dit in Nederland bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Het kan zijn dat jouw werkgever valt onder een collectieve arbeidsoverkomst voor de hele sector. Dit noemen we een cao. Hierin staan vaak regels over de hoogte van jouw loon, vakantie of de opzegtermijnen als jouw werk stopt. Maar ook als je bijvoorbeeld gevaarlijk en ongezond werk moet doen. Deze regels gelden bovenop de standaard wettelijke minimumregels. Klachten kun je melden bij de Inspectie SZW.
Ervaar je verbaal en non-verbaal gedrag of fysiek contact? Dit noemen we seksuele intimidatie op het werk. Dit kan elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel-getint gedrag zijn op jouw werk. Het kan ook zijn dat je gepest of gediscrimineerd wordt. Dit is dus zowel verbaal, non-verbaal of fysiek. Je kunt hiervan melden maken bij de Nederlandse arbeidsinspectie of met Stichting FairWork in het Engels, Pools of Roemeens. Deze organisatie kan jou helpen als je ongewenst gedrag ervaart.
Ongewenst gedrag kan veroorzaakt worden door verschillende mensen op de werkvloer. Binnen jouw bedrijf, bijvoorbeeld door collega’s of door jouw leidinggevende. Maar ook door derden. Denk aan klanten, cliënten of patiënten. Meld dit altijd bij jouw werkgever of leidinggevende. Werkgevers zijn verplicht om seksuele intimidatie zoveel mogelijk te voorkomen. Seksuele intimidatie kun je ook melden bij Stichting FairWork.
Vind je het bedrag dat je betaalt aan huur te hoog? Hiervoor is in Nederland een website. Dit is website huurcommissie.nl, je leest wat het maximum bedrag is dat je aan huur mag betalen. Je kunt ook bellen met Nederlandse overheid op telefoon 1400 of +31 77 465 67 67. U kunt hier alleen terecht als sprake is van een huurcontract.
Vind jij je huis niet veilig? Woon je met veel mensen op een kamer of in een huis? Heb je een conflict met jouw verhuurder? Vraag in Nederland het Juridisch Loket wat je kunt doen. Je kunt ook een afspraak maken via telefoon 0900 80 20.
Soms kun je ook contact opnemen met Stichting Normering Flexwonen. Dit kan als jouw woning een speciaal keurmerk heeft, het SNF-keurmerk. Bel hiervoor op telefoon +31 (0)13 594 41 09.
Ben je iets kwijt en denk je dat jouw persoonlijke bezitting is gestolen? Dit noemen we diefstal. Doe hiervan aangifte bij de politie in jouw gemeente. Twijfel je of iets van jou is gestolen of dat je dit bent verloren? Meld dit bij de gemeente. Wellicht heeft iemand jouw persoonlijke bezitting gevonden en afgegeven bij de balie van jouw gemeente.
Word je lastig gevallen op jouw werk? Dit kan door verschillende personen gebeuren. Meld dit direct bij jouw leidinggevende of werkgever. Word je lastig gevallen buiten jouw werk? Bijvoorbeeld op straat, in een winkel of thuis door een huisgenoot? Dan kan er sprake zijn van een bedreiging. In Nederland is een verschil tussen bedreigd worden en je bedreigd voelen. Niet iedere bedreiging is strafbaar. Doe altijd aangifte als jij je bedreigd voelt met de dood, ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Bel hiervoor met de politie op telefoon 0900 - 8844.
Ben jij slachtoffer van een misdrijf? Dit is een strafbaar feit. Doe direct aangifte bij de politie in jouw gemeente. Zo kan de dader een straf krijgen. Door aangifte te doen weet de politie welke misdrijven plaatsvinden en waar deze zijn. Zo kan de politie in Nederland steeds meer misdrijven oplossen.
Bel bij seksueel misbruik met de politie op telefoon 0900 8844. Je kunt vragen naar de zedenpolitie bij jou in de buurt.
Ga je liever naar het politiebureau? Maak dan een afspraak voor een informatief gesprek met speciaal opgeleide zedenrechercheurs. De politie behandelt elke melding van mogelijk seksueel misbruik serieus. Vandaar dat je een aparte afspraak maakt.
Ben je zojuist slachtoffer van seksueel misbruik? Heb je dringend medische zorg nodig? Of kent je de dader niet? Bel dan met het alarmnummer in Nederland. Dit is 112.
Discrimineert jouw werkgever jou? Of jouw leidinggevende of een collega? Hiervoor kun je terecht bij een antidiscriminatiebureau. Lees hier hoe dit bureau geeft jou hulp en advies bij discriminatie. Dit kan ook bij jou in de buurt. In elke regio is een antidiscriminatiebureau te vinden. Bemiddeling is gratis. Ook jouw aangifte bij de politie is gratis.
Heb je het vermoeden dat de mensenrechten worden geschonden op jouw werk? Je kunt hierover een klacht indienen. In Nederland beoordeelt het College voor de Rechten van de Mens jouw klacht. Dit college doet een uitspraak. Voor het indienen van deze klacht heb je waarschijnlijk wel een advocaat nodig.
De gemeente is in Nederland een overheidsorganisatie. De gemeente kan jou met veel zaken helpen. Denk bijvoorbeeld bij jouw inschrijving in Nederland, bij aangifte van de geboorte van jouw kindje, jouw rijbewijs of bij jouw huisvesting. Dit kan ook als je klachten hebt over jouw woning. Een gemeente kan jou ook helpen met het leren van de taal. Of als je schulden hebt. Jouw gemeente kan dan helpen met schuldhulpverlening.
Alle gemeenten in Nederland zijn goed bereikbaar. Dit kan zowel telefonisch als via email. Kijk naar de contactinformatie op de website van jouw gemeente. Meestal kun je jouw gemeente alleen op afspraak bezoeken. Je maakt dan een afspraak op het gemeentehuis.
In Nederland moet jij je kunnen identificeren. Je toont hiermee aan wie je bent. Je kunt dit in Nederland doen met een paspoort uit jouw eigen land of een Europese identiteitskaart. Zorg dat je jouw identiteitsbewijs altijd bij je hebt. Dit is jouw eigendom.
Let op! Jouw werkgever mag dit bewijs nooit innemen. Geef dit dus niet zomaar af. Jouw werkgever mag wel een kopie maken van jouw identiteitsbewijs. Het origineel krijg je altijd weer terug.
Verschillende mensen in Nederland zijn bevoegd jou te vragen om jouw identiteitskaart te laten zien. Denk aan de politie of een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) op straat. Soms BOA je vragen om je te identificeren. Soms word je in het openbaar vervoer, in een winkel, een bank of andere openbare gebouw gevraagd om je te identificeren. Zorg dus dat je altijd jouw identiteitskaart bij je hebt. Je moet deze altijd terugkrijgen na controle. Vraagt iemand naar jouw identiteitsbewijs? Je mag deze persoon dan ook om een legitimatie vragen. Ook jouw werkgever maakt ook altijd een kopie van jouw identiteitsbewijs. Dit heeft hij nodig voor het maken van jouw arbeidscontract.
Dit hangt ervan af. Het is dus niet zo dat je altijd met een buitenlands rijbewijs in Nederland mag rijden in Nederland. Dit hangt af van de duur van je verblijf in Nederland. En waar jij jouw rijbewijs hebt behaald. Heb je een geldig EU-rijbewijs, die niet is verlopen? Dan kun je ermee gewoon in Nederland rijden.
Ben jij je rijbewijs verloren? Of is dit gestolen? Dan moet je een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Maak hiervoor een afspraak bij het loket van jouw gemeente.
Wat je moet doen, hangt af van jouw nationaliteit en registratie. Sta je geregistreerd als ingezetene? Dan ben je verplicht om jouw nieuwe rijbewijs in Nederland aan te vragen.
Voor veel zaken die je wilt regelen in Nederland heb je een DigiD nodig. Met een DigiD laat je zien wie je bent als je iets regelt op het internet. Dat kan voor de overheid zijn, voor jouw zorg of voor het onderwijs. Met jouw DigiD log je in op websites: bijvoorbeeld van de overheid of jouw ziekenhuis.
Met jouw DigiD kun je ook belastingaangifte doen of huurtoeslag aanvragen. Een afspraak maken in het ziekenhuis of kwijtschelding aanvragen van gemeentebelastingen. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze aan via deze website van de Nederlandse overheid aan. Hiervoor heb je een burgerservicenummer (BSN) nodig.
Jouw DigiD is jouw persoonlijke toegang tot overheidsdiensten. Geef dit nummer dus niet af aan andere personen. Heb je een boekhouder die voor jou zaken regelt? Voor deze persoon kun je een speciale code bij de Belastingdienst aanvragen. Deze persoon kan dan hij bij jouw gegevens. Voor de Belastingdienst in Nederland is zichtbaar dat jij dit niet zelf bent.
Ben jij vanuit het buitenland in Nederland komen werken en voel je je slachtoffer van arbeidsuitbuiting? Ben je niet betaald voor je werk, word je door je werkgever gedwongen of bedreigd of ervaar je ander ernstig misbruik op je werk?
Neem dan contact op met Stichting FairWork. Aan de hulp zijn geen kosten verbonden en je kunt anoniem blijven, als je dat wilt.
Denk jij dat iemand in je omgeving wordt uitgebuit? Kijk dan op onze website en neem contact op als je denkt dat iemand onze hulp nodig heeft.
> Contact > About Workinnl
> Privacy > Cookies > Accessibility > Report a vulnerability > Copyright
This website uses cookies. Read more about cookies in our cookieverklaring.
These cookies never collect personal data and are necessary for the correct functioning of the website.
These cookies collect data so that we gain insight into the use and can further improve this website.
These cookies are used by providers of external content that can be displayed on this website. For example video, marketing- and/or tracking cookies.