Jouw werkgever is het uitzendbureau of het bedrijf waar je werkt. Als jouw werkgever óók jouw woonruimte regelt, is jouw werkgever verplicht om de afspraken uit jouw huurcontract voor de woonruimte schriftelijk vast te leggen. Ook moet de huurovereenkomst apart van jouw arbeidsovereenkomst opgesteld worden. Maak samen met jouw werkgever goede afspraken over wat je moet betalen om te kunnen wonen.. In deze afspraken is het ook belangrijk om op te nemen wat er gebeurt met jouw woonsituatie als je ontslagen wordt of als jouw contract afloopt.
Ja, jouw uitzendbureau (of agrarisch bedrijf in de land-en tuinbouw) mag de huur afhalen van jouw loon, als hij je woonruimte verhuurt.
Dit is maximaal 25% van het voor jou geldende minimumloon. Je ontvangt daardoor minder loon, maar betaalt geen aparte huur. Dit mag alleen als de woning ook een keurmerk heeft. Let op: als je naar Nederland gedetacheerd bent mag jouw werkgever je huur niet van je minimumloon afhalen.
Jouw huisvesting moet dan voldoen aan een aantal minimumeisen. Het SNF-keurmerk ('information for residents, in het Engels, Pools, Duits, Frans, Spaans, Roemeens en Bulgaars) en het AKF-keurmerk (in het Nederlands) geven hier meer informatie over.
De extra kosten hangen af van de verhuurder van wie je de woonruimte huurt. En welke wensen je hebt, en de afspraken die je daarover maakt. Meestal is het niet nodig de kosten voor gas, elektriciteit en water nog apart te betalen. Deze zijn dan al in de huurprijs verrekend. Ook heb je nog extra kosten voor bijvoorbeeld het gebruik van internet. Of als je speciale spullen wilt verzekeren in je woning. We noemen dit een inboedelverzekering.
Let wel op. Trekt jouw werkgever de kosten voor huisvesting van je loon af? Dan moet jouw huisvesting voldoen aan een aantal minimumeisen. Het SNF-keurmerk (in het Nederlands, Engels of het Pools) en het AKF-keurmerk (in het Nederlands) geven hier meer informatie over.
Dat verschilt per type woning. In het Bouwbesluit in Nederland staan eisen voor woonruimtes. Deze kunnen per gebruiksfunctie verschillen. Er is de logiesfunctie en de woonfunctie. Voor een vakantiehuisje geldt de logiesfunctie. Voor een woning in een woonwijk geldt de woonfunctie.
Bespreek met jouw verhuurder wat deze eisen zijn. Of vraag het na bij de gemeente waar je woont. De woning mag geen gevaar opleveren voor jouw gezondheid. De woonruimte moet voldoen aan de eisen voor brandveiligheid in Nederland, zoals beschreven in de wet.
Het kan zijn dat jouw verhuurder een verhuurvergunning moet hebben om aan jou te mogen verhuren. Als dat zo is, kunnen er regels gelden over het hebben van een eigen afsluitbare ruimte. Ook kunnen er dan regels gelden over het hebben van een voorziening voor het bewaren en bereiden van voeding, het hebben van een wasruimte en doucheruimte. Als jouw verhuurder zich niet aan deze regels houdt, kan je dit melden bij de gemeente waarin je woont. De gemeente kan jou dan helpen.
Houdt jouw werkgever jouw huur in van jouw minimumloon? Dan gelden er minimumeisen voor jouw woonruimte. Jouw woning moet dan minimaal 1 douche en 1 toilet per acht bewoners hebben. Ook moet je gebruik kunnen maken van een koelkast. Lees over deze eisen voor jouw woonruimte, vastgelegd in de SNF: in het Nederlands, Engels, Pools, Duits, Frans, Spaans, Roemeens en Bulgaars.
De verhuurder moet jou informatie geven over de huur van de woning in jouw voorkeurstaal. Daarnaast moet je een schriftelijk huurcontract ontvangen. Dit huurcontract moet gescheiden zijn van je arbeidscontract en mag daar dus geen onderdeel van zijn. Per 1 juli 2023 is dit wettelijk verplicht in de Wet goed verhuurderschap. Als jouw verhuurder zich hier niet aan houdt, kun je anoniem terecht bij het meldpunt van jouw gemeente.