In Nederland staan in de wet de regels beschreven hoe lang jij op een dag mag werken. Vind jij dat je teveel uren achter elkaar moet werken? Lees de regels in de Arbeidstijdenwet in het Nederlands. Vraag hierbij om hulp. Bespreek het met je werkgever. Laat daarbij jouw contract zien, waarin staat hoeveel uren je mag werken. In cao’s zijn vaak nog extra regels over arbeidstijden afgesproken. Die gelden dan naast de wettelijke regels van de Arbeidstijdenwet.
Volgens de wet in Nederland mag jouw werkgever aparte afspraken met jou maken hoeveel uren je werkt. Dit staat in de Arbeidstijdenwet. Deze moet je vastleggen in je contract. Bekijk deze afspraken dus goed in je contract. Ook mag jouw werkgever je soms vragen extra uren te werken. Bijvoorbeeld als er veel werk te doen is. Deze extra uren krijg je ook uitbetaald. De regel is dat je niet langer dan 12 uur achter elkaar mag werken. Daarnaast mag je in een week maximaal 60 uur werken. Maar dat mag je niet elke week doen. Overleg altijd met je leidinggevende als je langer moet werken. Let op! Houd zelf ook bij hoeveel uren je gewerkt hebt. Op die manier kan je controleren of je teveel moet werken en of je het loon krijgt voor het aantal uren dat je gewerkt hebt.
Er zijn in Nederland vaste en tijdelijke contracten. Een vast contract is voor onbepaalde duur en een tijdelijk contract is voor een afgesproken periode. Bij 3 opeenvolgende tijdelijke of oproepcontracten ontstaat een vast dienstverband. Ook krijg je een vast contract als je langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten hebt gehad.
Er zijn daarnaast 3 soorten oproepcontracten: een oproepcontract met voorovereenkomst, een nulurencontract en een min-maxcontract. Meestal na een half jaar heb je het recht om een contract met het gemiddelde aantal uur per week dat je in die 6 maanden hebt gewerkt. Daar moet je wel zelf om vragen. Let daar goed op!
Na een jaar is een werkgever verplicht om jou een contract met een vast aantal uren aan te bieden. Dat moet als jouw contract doorloopt of je werkgever je na een jaar een nieuw contract aanbiedt. Je mag er ook voor kiezen om op een oproepcontract door te werken. Dat is je eigen keuze, je werkgever mag jou niet dwingen.
Tot slot is er ook nog de uitzendovereenkomst, die alleen door uitzendbureaus gegeven mag worden. De periode van 0-uur en oproepcontracten mag dan 52 weken zijn. Na deze 52 weken mag je nog 6 contracten in 3 jaar tijd krijgen.
Wil je meer hierover weten? Neem gerust contact met de SNCU-helpdesk: Bel: 0800-7008 (gratis vanaf Nederlandse telefoonnummers) of 0031 85210 40 80 (als je belt vanuit het buitenland). E-mail: helpdesk@sncu.nl.
Een uitzendbeding is een bepaling in de uitzendovereenkomst die ervoor zorgt dat deze overeenkomst tussen uitzendkracht en uitzendbureau eindigt als de opdracht stopt.
Als je werkt als uitzendkracht met een contract met het ‘uitzendbeding’, kan je werk dus stoppen als de opdrachtgever waar je werkt bepaalt dat de opdracht stopt. Je krijgt dan alleen loon over gewerkte uren. Je mag maximaal 52 weken met een uitzendbeding werken. Daarna moet je een tijdelijk contract krijgen, met een vastgelegd aantal uren, die altijd betaald moeten worden, ook als je niet kunt werken.
Wil je meer hierover weten? Neem gerust contact met de SNCU-helpdesk: Bel: 0800-7008 (gratis vanaf Nederlandse telefoonnummers) of 0031 85210 40 80 (als je belt vanuit het buitenland). E-mail: helpdesk@sncu.nl.
Start nooit met werken als je niet weet wat jouw arbeidsvoorwaarden zijn. Denk aan het (wettelijke of cao) loon, het recht op vakantiedagen, vakantiegeld en doorbetaling van je loon als je ziek bent.
Zorg altijd dat je een schriftelijk bewijs hebt van de afspraken van jouw contract. Dat mag ook per e-mail. Je kunt dit gebruiken als jouw werkgever zich niet aan de afspraken houdt.
Kijk ook bij hulp en ondersteuning bij welke partijen je terecht kan als jouw werkgever zich niet aan de afspraken houdt.
Wil je meer hierover weten? Neem gerust contact met de SNCU-helpdesk: Bel: 0800-7008 (gratis vanaf Nederlandse telefoonnummers) of 0031 85210 40 80 (als je belt vanuit het buitenland). E-mail: helpdesk@sncu.nl.
Jazeker. Andere afspraken gaan bijvoorbeeld over jouw proefperiode bij de start van je werk (de proeftijd), arbeidsomstandigheden, de opzegtermijn of jouw pensioen. Jouw werkgever moet zich aan de afspraken hierover houden.
Dit is zelfs noodzakelijk om jouw contract af te sluiten. Als werknemer heb je altijd recht om jouw contract in te zien en om wijzigingen aan te brengen. Het contract moet worden opgesteld in een voor jou begrijpelijke taal. Je mag ook om kopieën of verslagen vragen. Overleg dit met je werkgever. Heeft jouw werkgever een cao? Dan moet jouw uitzendbureau of het bedrijf waar je werkt zich aan de afspraken houden. Denk hierbij aan afspraken over loon en de kosten voor het reizen naar het werk. Of over het nemen van pauzes tijdens het werk en uitbetaling van overwerk als jouw werkgever hierom vraagt.
Het is niet verplicht dat jij en je werkgever een handtekening zetten. Vraag altijd om een schriftelijk contract dat als je met nieuw werk start. Dan staan een de rechten en plichten voor jou en jouw werkgever vast. Deze kun je nalezen als het nodig is.
Hierin staan de afspraken die jij, als werknemer, maakt met jouw werkgever. Het arbeidscontract is een overeenkomst met afspraken over jouw arbeidsvoorwaarden. Deze gaan bijvoorbeeld over jouw loon, toeslagen, betaling van overwerk en werktijden. Daarnaast maken vakbonden namens werknemers ook afspraken met werkgeversorganisaties over bijvoorbeeld loon en werktijden. Dit noemen we een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Jouw werkgever moet zich daaraan houden; in jouw contract moet staan onder welke cao het contract valt. In veel sectoren is er een verplichte cao, zoals de land- en tuinbouw of transport.
Ook als je wergever een uitzendbureau is gelden deze regels. In Nederland is er ook een cao voor uitzendkrachten. Bovendien krijg je bij een uitzendbureau je als je uitgezonden wordt naar het bedrijf waar je gaat werken ook nog een zogenaamde uitzendbevestiging. Daarin staat welke onderdelen van de cao of bedrijfsregeling van het bedrijf waar je gaat werken ook voor jou als uitzendkracht gelden. Je hebt dus als uitzendkracht met 2 cao’s te maken.